עשן משריפת עץ מכיל גזים וחלקיקים נשימים, פוגע בבריאות של מי שחשוף לו באופן קבוע בחלל הבית, גם בבתים שכנים וברחוב, ובמיוחד בילדים ומבוגרים עם בעיות נשימה.
חלקיקים נפלטים לחלל הבית בלי שנרגיש בכך, והאווירה והריח הנעים הנם מסך לבעיה בריאותית משמעותית לאורך זמן.
היחידה הסביבתית ממליצה על שימוש באמצעי חימום חשמליים, שהם הידידותיים ביותר לסביבה, מאחר והשימוש בהם מונע פליטת מזהמים מקומית בבית ובישוב. זיהום האוויר הנוצר מייצור החשמל מטופל במקורו בתחנת הכוח. מזגני אויר נחשבים לאמצעי החימום החסכוני ביותר.
תנורי שריפת פלט עץ נחשבים לקמינים איכותיים, סביבתיים והבריאותיים ביותר בקטגוריה זו.
להלן מספר הנחיות בנושא:
מיקום וגובה הארובה: בכדי למנוע מפגעי עשן וריח לשכנים, יש למקם את התנור כך שהארובה תהיה מרוחקת ככל האפשר מבתים סמוכים. על פי הוראות התקן הישראלי לארובות (ת.י. 1368 חלק 2) על הארובה לבלוט 100 ס"מ לפחות מגובה הגג, ו-60 ס"מ מעל לכל נקודה גבוהה יותר באותו גג, שמרחקה אינו עולה על 3 מ' מהארובה. בנוסף, על הארובה להיות בגובה 100 ס"מ לפחות מעל הקצה העליון של חלונותיהם העליונים של בתי מגורים, שמרחקם אינו עולה על 10 מ' מהארובה.
תקן זה הינו מחייב ע"פ תקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר, תנאיו ואגרות, תש"ל-1970 סעיף 11.01).
יש להפעיל ולתחזק את התנור בהתאם להוראות היצרן. תנורים נושאי תו תקן ישראלי או אחר יבטיחו בדרך כלל שריפה יעילה וזיהום מופחת.
ככלל, ככל שטמפרטורת התנור גבוהה יותר, כך שריפת העץ יעילה יותר, ופחות מזהמים נפלטים. לכן יכולת השליטה על סניקת האוויר לתנור הנה קריטי
יש להשתמש בעץ יבש בלבד: עצים רטובים ועצים המכילים שרף גורמים לעשן רב ולמפגע ריח בסביבות הבית. בנוסף, יעילותם האנרגטית של עצים רטובים נמוכה יותר.
יש יתרון משמעותי באיכות השריפה, ומניעת מפגעים בשריפת פלטים של עץ מהודק, שהוכנו במיוחד לצורך זה, או כל מוצר דומה המיועד לשריפה בתנורי עץ.
שרפו עץ טבעי בלבד: אין לשרוף עצים צבועים ומוצרי עץ מעובדים כגון MDF וסיבית, עצים מטופלים נגד חרקים וכדומה. מוצרים אלה מכילים דבקים, צבעים ותוספים, ששריפתם עלולה לפלוט לאוויר מזהמים מסוכנים במיוחד. כמובן שאין לשרוף מוצרי פלסטיק וחומרים אחרים.
מקור העץ: העלייה בשימוש בעץ להסקה גורמת בצידה לעלייה בכריתה בלתי חוקית ובפגיעה חמורה ביערות ובשמורות הטבע. חשוב לדעת כי הובלת עץ מחוייבת ברישיון מקק"ל. מומלץ לדרוש מספק העץ להציג בפניכם את רישיון ההובלה שלו, ולא להתפתות לעסקאות זולות ממקור בלתי אמין.
בטיחות: תנורי עץ מגיעים לטמפרטורות גבוהות במיוחד, ולכן יש להקפיד על בטיחות השימוש בהם. מומלץ לרכוש תנור בעל תו תקן, ולהתקינו ע"י בעל מקצוע מיומן. יש להרחיק חפצים דליקים מהתנור ומהארובה. בבתים בהם יש ילדים מומלץ להתקין מחסום בטיחותי, שימנע התקרבותם לתנור. כמו כן מומלץ להחזיק בכל בית אמצעי כיבוי אש, כגון מטף וגלאי עשן.
התחשבות בשכנים: במקרים רבים גורם העשן מטרד לשכנים קרובים. שימוש בקמיני עץ הביא ומביא למשברים חברתיים קשים בישובים כפריים. מומלץ לברר מדי פעם עם השכנים האם העשן מפריע להם, ובמידת הצורך לבחון את הדרכים להפחתת המפגע.
ניתן לפנות ולהתייעץ עם היחידה לקיימות וסביבה.
היחידה לאיכות הסביבה תשמח להגיע ולהסביר את הנושא ככל שיידרש
פתרונות הסקה יעילים
שימוש בקמין גורם לעשן רב המזהם את הסביבה ומגיע לסף חלונות השכנים. מדובר בסיכון בריאותי עקב נשימת חלקיקים וגזים שחלקם רעילים ואף מסרטנים.
שימוש נכון בקמין ושריפת עץ ייעודי להסקה יכול להפחית משמעותית את כמות העשן הנפלטת מהארובה, אך לא להעלים אותו.
שריפה פסולה של עצים רטובים ושימוש לקוי בהפעלת הקמין, הם הגורמים לעשן רב ומזהם והפחתה משמעותית של היעילות האנרגטית (חום) שמופקת משריפת העצים.
בשנים האחרונות פותחו מוצרים חדשים לשריפה בקמין, כגון בריקטים לסוגיהם/Eco Log, כפיתי פלטס וגפת זיתים, אשר נותנים מענה לכל הבעיות שהוזכרו לעיל ובנוסף נוחים מאוד לשימוש, בעלי איכות שריפה ויעילות אנרגטית גבוהה. מוצרים אלו מספקים אנרגיית חימום אחראית ואקולוגית ונועדו להעביר את שוק ההסקה העולמי לאנרגיה מחומרי שייר/פסולת עץ ממוחזרים, במקום השימוש בעצים שנכרתו במיוחד לצורך הסקה.
זיהום אוויר:
הגורם לזיהום אוויר בשימוש בקמין, הוא פליטת עשן שנוצר בעת הבעירה. כמות ורמת הנזק הבריאותי הנגרמת מהעשן, נגזרת:
1. מרמת הלחות המצויה בחומר הדלק (עץ לצורך העניין).
2. טמפרטורת הקמין, ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, שריפת חומרי הבעירה שלמה יותר ופליטות מזיקות לאוויר תפחתנה.
3. חומרים זרים המגיעים עם העץ, כמו דבקים, שרף, צבעים, חומרי הדברה נגד חרקים וכו..
המוצרים האקולוגים מכילים אחוזי לחות נמוכים יחסית, והמרקם/דחיסות שלהם מבטיחים הורדה משמעותית של עשן וזיהום לסביבה ולאדם. מוצרים אילו אינם מכילים חומרים זרים המסוכנים לבריאות.
יעילות מוצרי הסקה אקולוגים לעומת עצים:
יעילות ההסקה של מוצרי הבעירה נגזרים מלחות החומר, ניקיונו מחומרים זרים ורמת הדחיסות שלו.
כאשר מדברים על צפיפות החומר, המשמעות היא כמות האנרגיה שמכיל החומר. מתוך כך, ככל שחומר הבעירה יהיה צפוף יותר, כך הוא יפיץ חום גבוה יותר ולכן יהיה יעיל יותר. היתרון המובהק במוצרים האקולוגים, הוא שהם צפופים בהרבה מכל סוגי העצים בשל הדחיסה שלהם במהלך הייצור ולכן מכילים כמות אנרגיה גבוהה יותר משמעותית מכל עץ טבעי. שימוש במוצרים אלו מקטין את כמות חומר הבעירה הנדרשת לרכישה ולאחסון.
המוצרים האקולוגים השונים מגיעים אחידים, עם פירוט של מרכיבי המוצר ועומדים בתקנים גרמנים מחמירים EN plus ו\או DIN plus.
בריקטים לסוגיהם\ Eco Log:
הבריקט עשוי 100% שבבי עץ ממוחזרים מפחת של תעשיית העץ הענקית באירופה. נוצר בדחיסה בלחץ גבוה, ללא תוספי דבקים או מקדמי בעירה. מוצר זה מבטל כריתת עצים עבור הסקה. הבריקט מגיע באריזות קבועות, נקיות ומסודרות וניתן לאחסון בבית. קומפקטי וחוסך במקום, עד כחמישית מנפח אחסון העץ בשל דחיסתו האדירה. ניתן לחשב בקלות את האנרגיה האצורה הזמינה במוצר ולהשוות יחס של אנרגיה מול עלות. כמות הצריכה של המוצר תהיה קבועה מדי עונה, כך שלאחר שימוש ראשון, ניתן לדעת כמות מדויקת של דלק מוצק שעלינו לרכוש.
תהליך ההדלקה קל ומהיר מכיוון שהמוצר יבש מאוד. נדרש נפח נמוך של יחידות בגלל הערך הקלורי הגבוה. השריפה שלמה ונקייה יותר. כמעט ללא שאריות אפר 0.2%-0.6% (תלוי בחום) בתוך הקמין, כמות מזערית של פיח בארובה ועל הזכוכית וכמעט ללא עשן. התוצאה: הפחתה משמעותית בזיהום האוויר ובתחזוקת הקמין.
Pellets (כפיתי פלטס):
מוצר העובד על אותו עקרון של בריקט רק בגודל שונה, אך מצריך תנור מיוחד המותאם לכפיתי פלטס. עשוי מ100% שבבי עץ ממוחזרים, דחוסים ללא תוספי דבקים או מקדמי בעירה. בתהליך הייצור נדחסת הנסורת בלחץ גבוה דרך חרירים וכך מתקבלים הכפיתים, בצורת גלילים קטנים, שקוטרם כ-6 מ"מ ואורכם כ-2 ס"מ.
בעירת הPellets הינה אחת מצורות הפקת החום הנקיות ביותר. פליטת חלקיקים מזהמים מתנור הPellets היא נמוכה ביותר, פחות מעשירית מזו של תנור עץ ופחותה מזו של תנורי סולר. השריפה הנקייה מושגת תודות להיותם חומר דלק מוצק בעל פליטת מזהמים נמוכה ובזכות התכנון המתקדם של תנורי הכפיתים, הבנויים לשרוף את הכפיתים בצורה שלמה ונקייה, כך שכמעט ואין עשן ושאריות האפר מזעריות ביותר.
תנורי הPellets הינם תנורים מודרניים המאפשרים תכנות ושליטה על זמני הפעלה וקביעת הטמפרטורה. השימוש בתנורים אלו נפוץ במערב אירופה ובצפון אמריקה ולאחרונה החלו לשווקם גם בישראל.
גפת זיתים:
גפת זיתים היא שארית החומר מתהליך הפקת שמן הזית. הגפת מורכבת מזיתים כתושים, שברי גרעינים, מים ושאריות שמן. לגפת כמעט ואין שימושים למעט כיסוי בורות תחמיץ ומעט לצרכי חימום או למפעלי קומפוסט, כך שגפת רבה מפוזרת בצורה לא נאותה בשדות. שאריות השמן שנותרו בגפת מתחמצנים והופכים לחומצות שפגיעתן בקרקע ובמי תהום קשה ביותר.
ישנה חברה ישראלית אשר אוספת את הגפת, ומייצרת ממנה מוצר שימושי וייעודי להסקה. הגפת מגיעה בתפזורת או כגליל דחוס בדומה לבריקט. הגפת היא חומר מאוד לח כיוון שמורכב מהרבה נוזלים ושאריות שמן, אך ניתן ליבשו בקלות יחסית, והוא מסופק לצרכן ברמת יובש נמוכה. לפיכך ניתן להפיק מהגפת אנרגיה רבה יחסית. בגלילים יש יותר אנרגיה מאשר בגפת בתפזורת כיוון שהגלילים דחוסים בלחץ גבוה (חומר צפוף יותר, אנרגיה גבוהה יותר).
הפעלת קמין נכונה:
הפעלת קמין בצורה נכונה ויעילה היא פעולה מאוד פשוטה אך מאוד משמעותית. בעת הדלקה יש להביא את האש למקסימום בעירה כמה שיותר מהר כדי להעלות את טמפרטורת האש וטמפרטורת התנור. יש להחדיר אוויר דרך הפתח התחתון והפתח העליון כך שהאש תוזן במשך 20 דקות לפחות. בפעולה זו הגזים שנפלטו מהדלק המוצק יישרפו בנוכחות חמצן בתוך תא הקמין, ולא יפלטו מיד דרך הארובה. רק לאחר זמן זה ניתן לסגור את פתחי האוויר ולאפשר ליתרת החומר לבעור לאט בנוכחות מועטה של אוויר. כך יש לנהוג גם בכל פעם שמוסיפים חומר לאש קיימת.
ככל שנשמור על טמפרטורת בעירה גבוהה יותר (הקטנת מעבר האוויר לתנור ו/או סניקת הארובה) כך השריפה תהיה שלמה יותר, ותפיץ פחות זיהום לסביבה.
תנור שאין בו אמצעי לוויסות כמות האוויר הנכנס לתא השריפה, אינו תקני ויש לתקנו או להחליפו.
כמו כן יש לוודא כי גובה הארובה יתנשא לפחות 1 מטר מעל גובה הנקודה הגבוהה בגג, ולפחות מטר מעל הנקודה הגבוהה בגג השכנים.